Brașov, primul județ care a depus la primărie listele #FaraPenali

Ajută la strângerea semnăturilor. Fiecare semnătură contează. Descarcă lista

Brașovul este primul județ care a depus la primărie listele cu cele peste 20.000 de semnături pentru inițiativa civică Fără Penali în funcții publice. 14.000 dintre semnături sunt din orașul Brașov iar 9.000 din comunele județului. Acestea au fost depuse de președintele grupului de inițiativă Mihai Badea și președintele USR Dan Barna, vineri, 20 iulie.

Depunerea listelor la primării este următorul pas după strângerea semnăturilor. Listele trebuie să fie verificate de autoritățile locale pentru a autentifica că semnatarii sunt cetățeni cu domiciliul în județul respectiv.

“La nici 4 luni de la startul campaniei Fără Penali în Funcții Publice, pragul de 20.000 de semnături prevazut în Constituție a fost deja depășit în județul Brașov, astfel că astăzi am depus listele la primărie în vederea atestării acestora. În numele comitetului de inițiativă, îi felicit pe toți brașovenii care și-au exercitat dreptul constituțional de inițiativă legislativă și au semnat pentru propunerea de revizuire. Această mobilizare a cetățenilor reflectă un nivel excepțional de implicare și conștiință civică”, a declarat avocatul Mihai Badea, președintele grupului de inițiativă.

În acest moment, inițiativa cetățenească mai are nevoie de 170.000 de semnături, din cele 500.000 necesare. De-a lungul celor patru luni de campanie, sute de voluntari și reprezentanți ai USR, grupul REZISTENȚA, Forumul Democrat al Germanilor și ai altor ONG-uri au stat în stradă pentru a contribui la schimbarea clasei politice în România pe care inițiativa civică o propune.

“Miile de ore petrecute în stradă se transformă în fapte concrete, astăzi am depus listele cu semnături la primăria din Brașov. Cetățenii din Brașov au fost primii care au spus răspicat că vor la conducerea țării oameni onești și fără probleme penale. Mai avem o lună la dispoziție, vom strânge semnături până pe 20-25 august. Îndemn cetățenii să semneze ca să arătăm că România nu vrea o societate coruptă”, a declarat președintele USR Dan Barna.

Pentru ca inițiativa să ajungă în Parlament, sunt necesare cel puțin 500.000 de semnături din 21 de județe din țară, iar în fiecare din aceste județe trebuie să fie înregistrate cel puțin 20.000 de semnături. Semnăturile trebuie să fie strânse timp de șase luni de la publicarea în Monitorul Oficial.

“Suntem foarte fericiți să vedem că județele unde Forumul German încă mai are un grup de minoritari, cum este Brașov și Sibiu, strângerea de semnături merge foarte bine. Forumul susține că acest demers absolut necesar pentru România de astăzi, Fără Penali în funcții publice este o normalitate”, susține Rob Marian Winter, reprezentantul FDGR Brașov.

Inițiativa Fără Penali în funcții publice propune ca articolul 37 din Constituție, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conținut: "Nu pot fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării."